![]() |
5 lucruri de care sa tii cont atunci cand cumperi vin alb |
Ce poate fi atat de complicat in cumpararea unei sticle de vin? Poate
fi, zicem noi, daca tii cont de mai mult de cateva criterii evidente
care au legatura cu gustul si culoarea. E intimidant la prima vedere sa
intelegi termeni care vorbesc despre aciditatea, caracterul si taria
vinului si s-ar putea sa pleci cu mana goala din magazin. Dar cu cat
stii mai multe cu atat vei primi in pahar exact ceea ce ti-ai dorit.
Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand cumperi un vin alb.
1. Aciditate - Este cea care revigoreaza gustul dupa ce bei o gura de
vin si este cea care se potriveste de minune langa mancaruri bogate.
Fiecare soi de struguri are aciditati diferite. De exemplu, strugurii
albi pentru Riesling, Chenin Blanc sau Sauvignon Blanc au o aciditate
ridicata. In timp ce aceia din soiul Gewürztraminer au o aciditate
scazuta. Soiul Chardonnay este echilibrat din acest punct de vedere, dar
totul depinde si de climatul in care cresc (mai cald sau mai rece).
2. Dulce sau sec - Desi e cel mai simplu criteriu in alegerea unui vin,
trebuie sa stii ca acesti termeni se refera la cantitatea de zahar
rezidual ramas dupa procesul de fermentare. Sec nu inseamna neaparat cu
aciditate mare, iar dulce nu inseamna neaparat fructat. In marea lor
majoritate vinurile albe sunt seci, dar sunt si sortimente demidulci.
3. Anul de productie - Exista o idee impamantenita cum ca vinurile
vechi sunt cele mai bune. Nu este neaparata valabila si pentru cele
albe. Cele mai multe vinuri albe trebuie consumate in primii cativa ani
dupa ce au fost produse, dar exista tipuri (cum sunt Chardonnay sau
Riesling) care pot fi invechite. Aceste vinuri invechite se vor inchide
la culoare si vor avea mai putine caracteristici fructate in gust, pe
masura ce trec anii.
4.Denumire de origine controlata - DOC reprezintă podgoria, centrul
viticol sau localitatea unde este produs vinul respectiv. In functie de
caracteriticile zonei, de clima si sol vinurile respective, desi pot fi
facute din acelasi soi de struguri pot avea gust diferit.
5.Soiul de struguri - Este cel care da in cele mai multe cazuri si
numele vinului. Cele mai cunoscute tipuri de struguri din care se produc
vinuri albe sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc si
Pinot Grigio, dar sunt si alte zeci de varietati mai putin cunoscute
din alte regiuni ale lumii. Fiecare soi de struguri are caracteristici
unice de aroma, gust, aciditate si culoare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu