Stirea zilei

sponsor

plugrush

miercuri, 16 aprilie 2014

Tehnica framantarii aluatului-How to knead, cum sa faci paine de casa +reteta paine de casa

Spuneam in postarea anterioara ca o sa prezint si o tehnica simpla de framantat orice tip de coca.
Asta pentru ca mi-am amintit de inceputurile mele,cand chiar aveam nevoie de cineva care sa-mi explice cum ar trebui sa framant ...Sper ca initiativa mea va ajuta pe cineva si daca se va intampla lucrul asta,please let me know :)

Deci:
  1. Luati una bucata aluat si fixati-l cu o mana,care a fost pusa la unul dintre capetele aluatului,apoi luati cealalta mana si cu podul palmei bagat in mijlocul aluatului,incepeti sa-i faceti un "masaj" gentil.
  2. Impingeti mana din fata spre nord ,astfel incat sa intindeti aluatul pe planseta de lucru cat sa nu se rupa.
  3. Tot cu mana din fata,apucati marginea aluatului si indoiti-o spre celalalt capat.Presati aluatul intr-o minge.Repetati procedeul.
  4. Mica reteta :
    Apa 2 pah
    Drojdie uscata-2 linguri
    Zahar-1 linguri
    Ulei de floarea soarelui
    4 linguri
    Sare
    1 lingurite
    Faina
    1 kg
    cantitatea este aproximativa, din ea 400g am folosit amestec de diferite tipuri de faina
    Paine de casa - Pas 15
    Paine de casa - Pas 14

    Pasi de urmat

    1Atentie! Daca faceti 3 paini, vor fi un pic mai mici si mai frumoase, asta in caz ca aveti loc in cuptor de toate 3 tavile. Aici am aratat cum se fac 2, dar adaptati voi daca vreti sa faceti 3.
    Intr-un bol mai mare se toarna apa calda, zaharul, drojdia si 1 pahar de faina alba. Amestecati cu un tel sa se uniformizeze.
    2Lasati aproximativ 10-15 minute sa se activizeze drojdia, se vor vedea niste bule de aer in maia.
    3Apoi adaugati uleiul, sarea, amestecati bine. Urmeaza amestecul de diverse tipuri de faina, aproximativ 400g, iarasi amestecati bine.
    4Apoi adaugati faina alba, putin cate putin framantand pana se leaga bine aluatul. Aici nu am masurat exact cata faina merge, am pus cat ia aluatul.
    5Apoi presarati faina pe o planseta sau direct pe masa, scoateti aluatul si il framantati, adaugand faina daca este nevoie - trebuie sa fie un aluat moale, un pic lipicios, dar sa nu se lipeasca de maini.
    6Ungeti cu ulei bolul in care ati preparat coca. Aluatul de mai sus il puneti in bol, acoperiti totul cu folie de plastic si lasati sa creasca pana se umple recipientul(30-40 de min).
    7Asa arata aluatul crescut.
    8Scoateti aluatul, il mai framantati bine o data. Lasati 10-15 min sa se odihneasca.
    9Apoi il impartiti in 6 bucati mai mici.
    10Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o "bara" (nici nu stiu cum sa-i spun) sau coada. Ca sa formati o paine aveti nevoie de 3. Le puneti una langa alta.
    11Impletiti aceste 3 cozi, faceti un impletit clasic.
    12In asa fel faceti amandoua painile, le puneti in tavile de cozonac unse cu ulei si lasati sa creasca la loc cald.
    13Trebuie sa creasca cat sa se umple tava.
    14Apoi la coaceti la temperatura medie la cuptor, pana se rumenesc bine.
    15Imediat ce le scoateti din cuptor, le scoateti din tavi si le ungeti cu putin ulei pe toate partile. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca.
    16Recomand sa o mancati cam dupa 2-3 ore dupa ce se raceste, sau a 2-a zi.
    Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

cauta postarii